Co kupić?
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Na stolnicę lub do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia.
Dodaj posiekane masło, jajko, cukier puder. Całość wymieszaj, zagniatając rękami.
Gdy ciasto zacznie się kleić, podziel na 2 części. Jedną część uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki.
Do drugiej części ciasta dodaj kakao, wyrabiaj w misce, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Po godzinie rozwałkuj obie części, podsypując blat odrobiną mąki.
Przygotuj foremki do wykrawania ciastek – mniejsze i większe (np. duże i małe gwiazdki, serduszka, okręgi).
Z obu mas wytnij na początku duże ciastka.
Następnie na środku ciastek wytnij mniejszą foremką kolejny otwór.
I teraz: możesz upiec duże ciastka z otworem i malutkie osobno lub możesz małe ciastka o czekoladowym kolorze włożyć w środek tych jasnych i odwrotnie.
Takie dwukolorowe ciastka przełóż na blachę. Piecz około 12 minut.
Komentarze
kingau90
Konkurs same pyszności
Gosia
Konkurs Same pysznosci
Anna
Konkurs Same pyszności!
aaharoczkowscy
Konkurs same pyszności
Monika
Konkurs Same pyszności!