ANIA STARMACH

Kurczak z dynią i pomidorami

4Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Ania Starmach

Królowa jesiennych dań, czyli dynia z kurczakiem curry i pomidorami to prosty pomysł na sycący obiad.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 700 g piersi z kurczaka
  • 500 g miąższu z dyni
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 500 ml bulionu (bulion warzywny lub rosół)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • duża szczypta curry
  • duża szczypta słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki

Jak przygotować?

  1. Kurczak pokrój w paseczki i obsyp solą, pieprzem oraz przyprawami.

  2. Dynię i pomidory pokrój w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki.

  3. Cebulę posiekaj i przysmaż na oleju, dodaj mięso.

  4. Smaż kilka minut, wyciągnij kurczaka.

  5. Do garnka dodaj łyżkę oleju, pieczarki, po chwili dynię i smaż kilka minut.

  6. Dodaj pokrojone pomidory, smaż kilka minut. Następnie zalej ciepłym bulionem.

  7. Całość duś 15 minut.

  8. Po tym czasie dodaj kurczaka i gotuj jeszcze 5-10 minut, tak by kurczak był miękki, a dynia się nie rozgotowała.

  9. Podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...