Co kupić?
- 1 Kurczak o wadze 1,5–2 kg
- 1.5 kg warzyw: ziemniaki, marchewki, szalotki, pietruszka (korzeń)
- 1 cytryna
- 1 łyżka suszonego tymianku i oregano
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Warzywa dokładnie umyj, pokrój na połówki/ćwiartki, polej oliwą, dodaj sól, pieprz,
.Na dnie piekarnika połóż naczynie z gorącą wodą, unosząca się podczas pieczenia para nawilży mięso.
Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Kurczaka piecz 20 minut, po tym czasie obróć na bok, piecz 20 minut. Po tym czasie obróć na drugi bok, piecz 20 minut, obróć „piersiami do góry” i piecz 30 minut (razem koło 90 minut).
Po tym czasie zarówno kurczak, jak i warzywa są gotowe!
Komentarze
Agnes28
Pierwszy raz robiłam i trochę się bałam że bd za suchy albo że mało przyprawić ale wyszedł idealny i pyszny… ☺☺
basia11
Ale na pewno spróbuję zrobić
basia11
Trochę mnie to przeraża ale fajny pomysł
malinowa
z termoobiegiem czy bez?
Marta
Konkurs Same Pyszności!
Nie miałam całego kurczaka pod ręką, ale nóżki się znalazły, pychota, Polskie smaki! :)
Dominika
Konkurs Same Pyszności! Myślałam że niezdarze zdjęcia zrobić :) tak byli zachwyceni widokiem, a potem jak już im pozwoliłam smakiem :):):) "prawdziwa uczta" jak to mój synuś skomentował :)