ANIA STARMACH

Łosoś z soczewicą i sosem pomidorowym

2Ilość osób
20 minCzas przygotowania
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatny łosoś, treściwa soczewica i wyrazisty sos pomidorowy. Doskonałe połączenie z serii "na szybko, pysznie i zdrowo"!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 300 g filetu z łososia (może też być więcej, np. 400g)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (ok. 180g)
  • 500 ml passaty pomidorowej / przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • curry
  • słodka i ostra papryka
  • cebula dymka / pietruszka / kolendra (wg gustu)

Jak przygotować?

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu).

  2. Łososia pokrój w dużą kostkę (3x3, 4x4 cm), posól, dodaj oliwę.

  3. Umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut pieczenia.

  4. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj curry i dwa rodzaje papryki. Po chwili dodaj soczewicę i zalej całość szklanką wody. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.

  5. Po ugotowaniu przelej soczewicę przez sitko, pozbądź się nadmiaru wody.

  6. Soczewicę wymieszaj z passatą i dopraw solą, pieprzem do smaku.

  7. Danie podawaj w głęboki talerzu. Wyłóż soczewicę z sosem pomidorowym i na to łososia. Posyp wybraną zieleniną.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...