ANIA STARMACH

Mazurek cytrynowy

4Ilość osób
35 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Delikatnie kwaskowaty smak sprawia, że ten mazurek jest wyjątkowo orzeźwiający.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 40 g mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 50 g drobnego cukru do pieczenia
  • Masa
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • Dodatkowo
  • płatki migdałowe do dekoracji

Jak przygotować?

  1. Składniki na ciasto połącz, zlep w kulkę, schładzaj w lodówce.

  2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy o wymiarach 25 cm, nakłuwaj.

  3. Piecz 30 minut w 180 stopniach.

  4. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj sok z cytryny i mąkę, zmiksuj.

  5. Na podpieczony spód wylej masę cytrynową i płatki migdałowe.

  6. Piecz około 20 – 30 minut, aż masa będzie ścięta.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Violetta

Zostało mi sporo masy jajecznej, jak mogę ją wykorzystać,nie robiąc jeszcze jednego mazurka?

Trwa ładowanie...