Co kupić?
- 200 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 60 g cukru pudru
- 6 jajek
Jak przygotować?
W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem ustaw miskę, a do niej włóż
. . Ta metoda roztapiania czekolady to „bain marie”.Gdy czekolada zacznie się topić, dodaj do niej masło, ściągnij miskę znad garnka, wymieszaj i ostudź.
Oddziel białka od żółtek.
Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj.Białka ubij na sztywną pianę,
Kolejną porcję piany dodawaj i mieszaj już bardzo delikatnie. Zależy nam, aby mus był jak najbardziej puszysty.i schładzaj w lodówce (najlepszy jest po około godzinie).
Komentarze
Emilia11
Ile wychodzi porcji?
Kragtipi1992
Właśnie się zabieram za zrobienie musu czekoladowego, ja chcę jeszcze dodać mus bananowy ;) pozdro dla Was i dla pani Ani Starmach ;)
ssabinka
a czy moge dodać 100g gorzkiej i 100 g mlecznej czekolady, wciąż nie zmieniając proporcji pozostałych składników?
Małgorzata
PYCHA?
ewajaworska
Witam, ja właśnie dziś zrobiłam pół na pół czyli gorzką i mleczną i reszta tak jak w przepisie i wyszło pyszne :)
ssabinka
Pani Małgorzato, czy ma pani jakś radę odnośnie mojego posta, w którym pytam czy mozna bez problemu pol na pół pomieszac gorzka i mleczną czekolade bez zmieniania tego przepisu?
Katarzyna
Mus czekoladowy zawsze uważałam za coś niedostepnego dla mnie. Po tym przepisie stanie się bardzo częstym gościem w mojej kuchni :-)
Ewelina
Prosty przepis i smaczny deser:) polecam
Dominika
Konkurs same pyszności !
Anonim
Uwielbiam Twoje przepisy! Dzięki Tobie naprawdę polubiłem gotowanie ;)
Mikado
Prostota w kuchni czekolada, ah to jest to co uwielbiam:)