ANIA STARMACH

Najlepsza zupa ziemniaczana

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Ania Starmach

Klasyczna zupa ziemniaczana, którą każdy z nas miał już okazję spróbować :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 0.5 selera (korzeń)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1.2 l bulionu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 5 plastrów boczku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • grzanki

Jak przygotować?

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, zalej bulionem, gotuj około 20–25 minut, aż warzywa zmiękną.

  2. Wtedy zupę zblenduj (jeśli zupa będzie za gęsta, dodaj więcej bulionu), dodaj śmietankę, dopraw do smaku.

  3. Boczek pokrój w cienkie paseczki, podsmaż na suchej patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący (nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym).

  4. Zupę podawaj z boczkiem, pietruszką i grzankami.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...