Co kupić?
- 250 g mąki
- 300 g tartej marchwi (około 5 marchewek)
- 350 g brązowego cukru
- 300 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 obrane jabłko starte na tarce
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów pekan
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- Krem
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować?
Dwie okrągłe formy (22–23 cm) wysmaruj olejem.
Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Aby przygotować masę, wymieszaj rózgą lub mikserem o niskich obrotach mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
, połóż na niej drugie ciasto, udekoruj z wierzchu masą i orzechami.
Komentarze
goja
ciasto wyszlo super, bardzo dobre, smakiem przypomina pumpkin bread, krem do ciasta przepyszny. Na 100% powtorze ten przepis.Trzymalam sie przepisu co do grama:) ale nie dodalam orzechow bo nie mialam. Jezeli wyszedl Pani zakalec to moze bylo cos nie tak z piekarnikiem albo ze skladnikami. Pozdrawiam!!!
Natala88
Ciasto wyszło przepyszne! Dodatkowo napiszę, że nie upiekłam dwóch spodów, tak jak w przepisie i nie przygotowałam kremu. Całą masę, przygotowaną zgodnie z przepisem, przelałam do jednej – sredniej wielkosci formy – i piekłam o kilka minut dłużej (3-4 min.). Ciasto całą noc stygło, a rano było takie jak chciałam – pyszne i mokre. Po przekrojeniu powstał piekny przekroj, na gorze ciemne, a w srodku nieco jasniejszy kolor ciasta.
Mój mąż nie był zadowolony, że przygotowuję ciasto marchewkowe, ale kiedy je spróbował powiedział "BOMBA" :). Także polecam spróbować jeszcze raz i włożyć serduszko, wtedy każdy przepis się udaje. :)
Magdalena
Ciasto wyszlo jak zakalec ! Mysle ze za duzo oleju bo w smaku bylo czuc tylko olej
natalia2
Mi też zakalec dwa razy podchodziłam i dwa razy to samo szkoda pieniędzy ma składniki
Paulina
Moje również wyszło totalnie zakalcowate i aż kipi olej. To nie Pani ma złą rękę do gotowania, skoro już kolejnej osobie nie wyszło ciasto z tego przepisu. Szkoda tych wszystkich składników
MartaB
Mi wyszło cudowne i smaczne ! może to po prostu ciężka ręka do pieczenia?