ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Sernik wiedeński na czekoladowym spodzie

8Ilość osób
120 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Sernik na czekoladowym spodzie z nutą cynamonu – to przepis, który konkuruje na liście moich ulubionych serników!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia (może być również z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 75 g cukru
  • 90 g pokrojonego masła
  • 1 jajko

Jak przygotować?

  1. Spód:
  2. W misie robota z zamontowanym mieszadłem K umieść wszystkie składniki i wyrabiaj do ich połączenia.

  3. Ciasto będzie trudne do wałkowania, odrywaj więc kawałki ciasta i wyklejaj nimi spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia).

  4. Tak przygotowany spód włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 10 minut.

  5. Masa serowa:
  6. W tym czasie przygotuj masę serową: Zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota planetarnego umieść wszystkie składniki z wyłączeniem bakalii.

  7. Miksuj na średnich obrotach tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji masy. Nie chcemy jej napowietrzyć bo napowietrzona masa serowa w piekarniku rośnie, natomiast tuż po upieczeniu gwałtownie opada.

  8. Po wymieszaniu masy dodaj (lub nie) bakalie.

  9. Masę wylej na podpieczony spód, sernik włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni, a po 10 minutach zmniejsz temperaturze do 160 stopni i piecz jeszcze 90 minut.

  10. Po upieczeniu sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...