ANIA STARMACH

Najlepsze leniwe

2Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Bardzo smaczne i proste kluski leniwe, które sprawdzą się na obiad w leniwą sobotę :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 250 g tłustego białego sera
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Ser rozdrobnij widelcem, wymieszaj go z większością mąki (zostaw 1-2 łyżki, aby potem posypać stolnicę), jajkiem oraz z solą. Z ciasta ulep wałeczki, krój je na małe kluseczki.

  2. Leniwe wrzucaj na wrzątek i gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię.

  3. Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę, a po chwili cukier. Leniwe podawaj ze słodką bułką tartą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

EstiW

Zrobiłam raz ale na tym się nie skończy. Są mega pyszne. Jedynie zmieniłam w przepisie by nie zostawić 1-2 łyżki mąki na posypanie stolnicy ale dołożyć. Jak dla mnie to trochę za mało było i ciasto się trochę kleiło. Po za tym naprawdę są bardzo dobre ?

annamagdalenagluszek

Idealne mięciutkie przepyszne aż córeczka poprosiła o dokładkę

Amarena

Niestety kluski nie są najlepsze twarde za mało jajek w dodatku powinno być ubite białko, poprostu lipa. Żałuję, że skorzystałam z tego przepisu. Zmarnowałam składniki. Nie wiem skąd ten przepis????? Dno kompletne.

ninakowalska

niestety, zupełnie nam nie smakowały, w ciągu kilku minut zrobiły się bardzo twarde, nawet jeszcze nie wystygły. Od razu wydawało mi się, że za dużo mąki. Rozczarowanie

Fereira

Mnie zawsze smakują, bo zawsze wychodzą. To chyba najlepszy przepis na leniwe, jaki znam. Zrób jeszcze raz. Na pewno Ci zasmakuje.

ciastula

Bardzo dobre i bardzo szybko się je robi, tylko wolę samo masełko z cukrem bez bułki tartej.

aleksandrapg

Są idealne, najlepsze jakie robiłam :) zamieniam cześć mąki pszennej na ziemniaczaną, żeby były nieco „gumowe” bo taśmie lubimy najbardziej.

aleksandrapg

Takie oczywscie nie taśmie

renatazawislak

Idealny przepis, idealne kluski, mięciutkie, pyszne :)

gabrielagolec

Czy można te pierogi wykonać na mące pszennej pełnoziarnistej lub jakiejś innej. Zależy mi na tym, aby nie była to klasyczna czysta mąka pszenna

JoannaRoch

przepyszne i takie puchate , a sekret idealnych leniwych to bardzo szybkie połączenie składników , ugniatanie ciasta ograniczyłam do minimum ;) ja najpierw włączam wodę i dopiero zabieram się za leniwki woda jeszcze nie zdąży sie zagotować ,a one już czekają pokrojone :) jak dla mnie porcja na jedną głodną osobę :D

Anna

Przepyszne ?

Najlepsze leniwe
Trwa ładowanie...