ANIA STARMACH

Najlepsze naleśniki suzette

2Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Ten przepis na naleśniki suzette jest ze mną od lat! :) Zapewniam – to smak, do którego często będziesz powracać.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 0.5 Szklanki mleka 3,2 %
  • 0.5 Szklanki wody
  • 0.5 Szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Łyżka roztopionego masła
  • Skórka z ½ cytryny
  • Dodatkowo:
  • 5 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Jak przygotować?

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota z trzepaczką, malakserze lub blenderze i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy naleśnikowej.

  2. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni. Staraj się, aby były one jak najcieńsze.

  3. Na patelnię wsyp cukier, skarmelizuj go, po czym dodaj masło i sok wyciśnięty z pomarańczy. Nie martw się, jeśli powstaną karmelowe grudki, z czasem się rozpuszczą.

  4. Usmażone naleśniki złóż w trójkąty, zanurz w pomarańczowym karmelu, gotuj kilka minut. Tuż przed podaniem naleśniki polej likierem i podpal

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...