Co kupić?
- 0.5 Szklanki mleka 3,2 %
- 0.5 Szklanki wody
- 0.5 Szklanki mąki
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Łyżka roztopionego masła
- Skórka z ½ cytryny
- Dodatkowo:
- 5 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
Jak przygotować?
Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota z trzepaczką, malakserze lub blenderze i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy naleśnikowej.
Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni. Staraj się, aby były one jak najcieńsze.
Na patelnię wsyp cukier, skarmelizuj go, po czym dodaj masło i sok wyciśnięty z pomarańczy. Nie martw się, jeśli powstaną karmelowe grudki, z czasem się rozpuszczą.
Usmażone naleśniki złóż w trójkąty, zanurz w pomarańczowym karmelu, gotuj kilka minut. Tuż przed podaniem naleśniki polej likierem i podpal
Komentarze