ANIA STARMACH

Kup E-Book Ani Starmach

Nowość! E-book:
PIKNIK, czyli 12 pomysłów na małe i duże dania.

Sprawdź

Najlepsze pieczone warzywa

6Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

To danie zadowoli podniebienia wszystkich miłośników warzyw – pieczone w doborowym towarzystwie prawdziwego sera feta i orzeszków piniowych.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 bakłażany
  • 2 bataty
  • 2 cukinie
  • 4 pomidory
  • 6 szalotek
  • 1 czosnek
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Jak przygotować?

  1. Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą, odczekaj 15 minut, warzywa osusz ręcznikiem papierowym,plastry pokrój na ćwiartki.

  2. Bataty obierz i pokrój w plastry.

  3. Cukinię pokrój w grube talarki.

  4. Szalotki obierz i przekrój na połówki.

  5. Pomidory przepołów.

  6. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

  7. Wszystkie warzywa przełóż do dużego naczynia żaroodpornego, polej obficie oliwą, posól, dodaj zioła, wymieszaj (najlepiej rękoma).

  8. Naczynie włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut.

  9. Po tym czasie naczynie wyjmij, warzywa posyp pokruszoną fetą i orzeszkami. Ponownie włóż do piekarnika na 15 minut.

  10. Najlepiej, jeśli naczynie położysz na środku stołu, każdy weźmie sobie ile chce. W sosie, który wytworzy się w naczyniu warto zamoczyć kawałek chleba ;)

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

ailouros

To danie jest nieziemskie. Nigdy nie jadłam czegoś, co by było tak pyszne, mimo prostoty przepisu i niewielkiej ilości przypraw.

Trwa ładowanie...