ANIA STARMACH

Piegowate ciasteczka

8Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Piegowate ciastka – na samą myśl o nich, pojawia się uśmiech!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g kolorowych cukierków czekoladowych

Jak przygotować?

  1. Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Mikserem utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę.

  2. Ciasto zawiń w przezroczystą folię i włóż na 5 minut do zamrażarki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia.

  3. Z ciasta formuj małe kuleczki, układaj je na blasze. Każdą kulkę lekko spłaszcz i wciśnij w nią kilka kolorowych cukierków.

  4. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  5. Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale z czasem stwardnieją, dlatego należy je studzić na kratce z piekarnika.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Weronika

Przepyszne!?

Piegowate ciasteczka

dariaSTUDZINSKA

Uwielbiam i robię co święta ;)

Trwa ładowanie...