Co kupić?
- Pierniczki (ok. 40 sztuk)
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżkę soku z cytryny
Jak przygotować?
Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.
Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.
Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzej. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.
Komentarze
OlaB
Już są! Pierwsza część:)Pani Aniu, prżepis rewelacja
OlaB
Ja piekę pierwsze pierniczki zawsze 06.12. Stało się to już taką małą moją tradycją. Do świąt wytrzymują tylko te najlepiej ukryte. Te pierniczki szczerze polecam, wychodzą przepyszne nawet bez lukru.
UwielbiajacaBeze
Dzień dobry. Mam pytanie, kiedy najlepiej upiec te pierniczki, żeby były dobre na święta?
kasiencja88
Mniam moje pierwsze z zyciu!! :-)
Izabela
Pierniczki pyszne, myślę , że do Świąt nie dotrwają ;)
Monika
Dzięki Pani mamy najlepsze pierniczki w Gorzowie ❤️❤️❤️ Są przepyszne, piekliśmy i dekorowaliśmy całą rodzinką. Dziękujemy ?
siwiczek
Przylaczam sie do pytania Agnieszki :)
basia11
Albo że się tak upiekły
Agnieszka
Ania, w składnikach podany jest cukier puder, lecz potem nie ma go juz w opisie przygotowania pierników. Wynika z tego, że nie daje się cukru pudru do ciasta?
Monika
Ja dodałam cukier puder i wymieszałam ze wszystkimi składnikami. Wyszły rewelacyjne!
Asia
No właśnie, czy one nie zmiękną? Kiedy najlepiej przygotowac, by na Święta były chrupiące?
OlaB
Pierniczki super!!! Jeszcze bez lukru ale i tak wyglądają bardzo ładnie i równie dobrze smakują?Bardzo dziękuję za super przepis. Przygotowania do świąt rozpoczęte .
basia11
Trochę grube ciasto