ANIA STARMACH

Pierniczki z lukrem

6Ilość osób
40 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Tradycyjne pierniczki oblane pysznym lukrem – gwarantują niesamowicie świąteczną atmosferę.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Pierniczki (ok. 40 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
  • 150 ml miodu
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżkę soku z cytryny

Jak przygotować?

  1. Skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj.

  2. Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.

  3. Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. 30 minut.

  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką. Wykrawaj pierniczki.

  6. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.

  7. Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzej. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.

Wskazówki:

Zagniecione ciasto, warto wsadzić do lodówki, ponieważ schłodzone zdecydowanie lepiej się wałkuje.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

malina21

Wyglądają świetnie :)
Pani Aniu kiedy można robić takie pierniczki, aby były dobre na święta ? :)

MartaNowak

To do dzieła :)

Trwa ładowanie...