Co kupić?
- Pierniczki (ok. 40 sztuk)
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżkę soku z cytryny
Jak przygotować?
Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.
Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.
Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzej. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.
Komentarze
malina21
Wyglądają świetnie :)
Pani Aniu kiedy można robić takie pierniczki, aby były dobre na święta ? :)
MartaNowak
To do dzieła :)