Co kupić?
- 350 g mąki pszennej
- 200 g płynnego, jasnego miodu
- 150 g cukru trzcinowego
- 120 g miękkiego masła
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g suszonych moreli
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
- 20 g suszonych śliwek
- 10 g gorzkiego kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1.5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- Polewa
- 50 ml mleka
- 50 ml masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Jak przygotować?
Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej z tego przepisu.
Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika.
Oddziel żółtka od białek.
Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód. Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki.
W osobnej misce ubij białka.
Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową.
Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 50-60 minut.
Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.
- Polewa
Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową (poradę, jak przygotować polewę czekoladową, znajdziesz tutaj).
Komentarze
Magdalena M
wyszły przepyszne:) mniam, pełne aromatycznych składników, najlepszy przepis na pierniczki jaki próbowałam :*
Monika
Nam niestety wyszedł suchy?
umpfh
Może przełóż następnym razem dżemem? Ja zawsze przekładam truskawkowym z Łowicza i nie jest suchy.
Justyna
Ile wcześniej trzeba go upiec przed świętami.
anonka
Konkurs Same Pyzności
Anna
Konkurs Same Pyszności:)
kingau90
Konkurs Same Pyszności!