Co kupić?
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 110 ml ciepłej wody
- łyżeczka oliwy
- 0.5 łyżeczki suchych drożdży
- duża szczypta soli
- duża szczypta cukru
- Dodatkowo:
- 100 ml gęstego sosu pomidorowego
- 1 kulka mozzarelli
- Garść rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
Jak przygotować?
Przygotuj zaczyn: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, 4 łyżkami wody i niepełną łyżką mąki. Odstaw na 10 minut. Drożdże powinny zacząć się pienić.
Taki zaczyn przełóż do misy robota planetarnego z zamocowanym hakiem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj około 12-15 minut na wolnych obrotach.
Po tym czasie odstaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwu- a nawet trzykrotnie. Jeśli posiadasz robota Cooking Chef XL lub Titanium Chef Patissier XL, skorzystaj z automatycznego programu do wyrastania ciasta.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na kształt pizzy (z przepisu wyjdzie 1 pizza) i odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 10 minut.
Po tym czasie posmaruj ją sosem pomidorowym i włóż do piekarnika o temperaturze 250 stopni. Jeśli masz piekarnik z maksymalną temperaturą 230 stopni, to taką ustaw. Im większa temperatura tym lepiej dla pizzy. Pizzę piecz 10-12 minut w zależności od temperatury i grubości ciasta.
Po tym czasie na pizzę wyłóż kawałki mozzarelli, pokrojone pomidory i rukolę, możesz ją też polać oliwą (moja ulubiona to w tym wypadku oliwa z chili).
Komentarze