ANIA STARMACH

Pizza ze świeżymi pomidorami i rukolą

2Ilość osób
60 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Wegetariańskie
Ania Starmach

Pizza to szybki pomysł na obiad i kolację. Tym razem proponuję podać ją z pomidorkami i rukolą. Niezawodny przepis!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 110 ml ciepłej wody
  • łyżeczka oliwy
  • 0.5 łyżeczki suchych drożdży
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta cukru
  • Dodatkowo:
  • 100 ml gęstego sosu pomidorowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • Garść rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych

Jak przygotować?

  1. Przygotuj zaczyn: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, 4 łyżkami wody i niepełną łyżką mąki. Odstaw na 10 minut. Drożdże powinny zacząć się pienić.

  2. Taki zaczyn przełóż do misy robota planetarnego z zamocowanym hakiem. Dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto i wyrabiaj około 12-15 minut na wolnych obrotach.

  3. Po tym czasie odstaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość dwu- a nawet trzykrotnie. Jeśli posiadasz robota Cooking Chef XL lub Titanium Chef Patissier XL, skorzystaj z automatycznego programu do wyrastania ciasta.

  4. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na kształt pizzy (z przepisu wyjdzie 1 pizza) i odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 10 minut.

  5. Po tym czasie posmaruj ją sosem pomidorowym i włóż do piekarnika o temperaturze 250 stopni. Jeśli masz piekarnik z maksymalną temperaturą 230 stopni, to taką ustaw. Im większa temperatura tym lepiej dla pizzy. Pizzę piecz 10-12 minut w zależności od temperatury i grubości ciasta.

  6. Po tym czasie na pizzę wyłóż kawałki mozzarelli, pokrojone pomidory i rukolę, możesz ją też polać oliwą (moja ulubiona to w tym wypadku oliwa z chili).

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...