Co kupić?
- 1 kg grzybów leśnych
- 2 l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 szalotki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Grzyby pokrój w grubą kostkę (jeśli kapelusze są bardzo małe, zostaw je w całości).
Czosnek, szalotki, tymianek posiekaj drobno i przysmaż je na maśle.
Do przysmażonego czosnku, szalotki oraz tymianku dodaj grzyby i smaż przez kilka minut.
Do grzybów dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj), odlej odrobinę płynu, wymieszaj ze śmietanką i wlej całość z powrotem do zupy. Gotuj około 10–15 minut.
Zagotuj ponownie, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem, lanym ciastem lub grzankami.
Komentarze
beataskrzekowska
Niebo w gębie! Tymianek robi z tej zupy arcydzieło!!!!!
Krzysztof
Świetna zupka, polecam.