Co kupić?
- Ciasto
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- Farsz
- 300 ml śmietanki 36%
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g sera gruyère
- 4 jajka
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Boczek pokrój w cienkie paseczki.
Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu odsącz na kawałku ręcznika papierowego.Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę, odetnij nadmiar ciasta.
Ciasto przykryj papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną tartę piecz 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Po tym czasie ściągnij obciążenie.
Piecz około 30 minut w 170 stopniach.
Quiche jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja najbardziej lubię go łączyć z zieloną sałatą i winegretem.
Komentarze
aniabober
Czy można użyć ciasta francuskiego do tego?
Madzia_b
Mam takie pytanie, jaką formę do tarty najlepiej kupić? Jak dotąd używałam zwykłej metalowej. Jaką Pani by poleciła? :)
Dominik
Ania, bardzo przyjemny przepis. Wydaje mi się jednak, że po zdjęciu obciążenia, powinno się jeszcze pozwolić ciastu troszkę przypiec, żeby uniknąć zakalca, co mi się właśnie przytrafiło :)
Asia
czy można jakoś zredukować kaloryczność?
wyglada pysznie :)
Kornelia
czy można użyć innego sera?
Ania Starmach
oczywiście! każdy żółty się nadaje! Ja robiłam też z brydzą oraz z kozim a nawet z oscypkiem ;)
Ola
Musi to być w naczyniu na tartę?
Ania Starmach
nie musi ale jest łatwiej ;)