Co kupić?
- 200 g ryżu arborio
- 300 g piersi z kurczaka
- 400 g upieczonej dyni hokkaido
- 50 ml białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- świeże liście szałwii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Dodaj sól i pieprz.
Dynię piecz 10–15 minut w temperaturze 180 stopni (powinna być miękka, ale nie rozpadająca się).
(mięso nie musi być całkiem usmażone, będzie się jeszcze dusiło razem z dynią i ryżem).
Cebulę posiekaj, przysmaż ją na odrobinie oliwy.
- Wlej wino i poczekaj, aż odparuje. , gdy zostanie wchłonięty, dodaj kolejną. Czynność powtarzaj (
Po około 15 minutach, gdy ryż będzie już prawie gotowy,
. Gotuj około 5 minut.
Komentarze
Dominika
Konkurs Same Pyszności!
Dominika
Uups:) :) cały czas myślałam że do 16 jest konkurs :) a tu teraz patrze że do 15:) ale i tak warto było robić wszystko..bo wychodzi pysznie..rodzinka z apetytem wcina..mąż który niejest miłośnikiem ryżu wcinał ;) i prosił o dokładkę :) więc To najważniejsze :) pozdrawiam i dziękuję za inspiracje :)
Magdalena
Konkurs Same pyszności!
Kasia
Konkurs Same pyszności
Kasia
Konkurs Same pyszności!
Ela
Mam pytanie , czy dynię hokkaido trzeba obierać ze skóry? Przepis mi się podoba i mam zamiar zrobić.