ANIA STARMACH

Tarta czekoladowa z gruszkami

4
Ilość osób
30 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Gruszka zanurzona w gorzkiej czekoladzie na kruchej tarcie to propozycja, obok której nie sposób przejść obojętnie.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Ciasto
  • 300 g herbatników zbożowych
  • 120 g masła
  • 20 g płatków migdałowych
  • Nadzienie
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Jak przygotować?

  1. Ciasto
  2. Herbatniki pokrusz, wymieszaj z migdałami i rozpuszczonym masłem, a następnie powstałą masę wyłóż na foremkę do tarty o średnicy 25 cm i odłóż do lodówki do schłodzenia.

  3. Nadzienie
  4. Śmietankę zagotuj, dodaj pokruszoną czekoladę oraz masło, wymieszaj, lekko ostudź i wylej masę na ciasteczkowy spód. Schładzaj w lodówce przez min. 4 godziny.

  5. Gruszki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i skarmelizuj na patelni, używając cukru trzcinowego (poradę, jak przygotować karmel, znajdziesz również tutaj). Na schłodzoną masę czekoladową wysyp pokrojone, skarmelizowane gruszki.

Wskazówki:

Najlepiej smakuje z bitą śmietaną. Kliknij, aby przeczytać poradę na wykonanie najlepszej bitej śmietany.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Ula

Konkurs Same pyszności!

Tarta czekoladowa z gruszkami

Dorota

Konkurs Same Pyszności! Nawet bez bitej śmietany jest nieziemsko smaczna. Super! Dziękuję :)

Tarta czekoladowa z gruszkami

Bożena

Pani Aniu tarta pyszna i ciekawa w smaku.Latwa do przygotowania i efektowna.Moja rodzinka i goscie byli zachwyceni.Oto jak wyszla pozdrawiam:-)

Tarta czekoladowa z gruszkami

Justyna

Wyszła pyszna! :)

Tarta czekoladowa z gruszkami
Trwa ładowanie...