Co kupić?
- 1 opakowanie biszkoptów lady fingers Andante
- 500 g dwukrotnie mielonego sera białego (półtłusty lub tłusty, może być z wiaderka)
- 500 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka przezroczysta (smak np. winogronowy lub cytrynowy)
- 75 g cukru pudru
- 200 ml wody
- 20 sztuk moreli z kompotu z puszki
- 450 ml syropu spod moreli
- 4 listki żelatyny (lub 4 łyżeczki)
Jak przygotować?
W misie blendera umieść ser, cukier i mascarpone. Mieszaj aż składniki uzyskają jednolitą konsystencję.
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, następnie ostudź, ale nie na tyle, aby galaretka stężała. Wymieszaj ją z masą serową.
Morele odcedź z syropu.
Jeszcze zanim masa stężeje, ułóż na niej równo połówki moreli.
W podgrzanym syropie morelowym rozpuść żelatynę.
Włóż na noc do lodówki., ciekawe ile osób będzie myślało, że podajesz ciasto z... jajkami sadzonymi ;) ?! Smacznego!
Komentarze