ANIA STARMACH

Sernik na zimno z biszkoptowym spodem

8Ilość osób
35 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Zaskocz swoich gości sernikiem, który wygląda jak... jajka sadzone! Pyszny i łatwy w przygotowaniu - hit Wielkanocnego Stołu :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 opakowanie biszkoptów lady fingers Andante
  • 500 g dwukrotnie mielonego sera białego (półtłusty lub tłusty, może być z wiaderka)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 galaretka przezroczysta (smak np. winogronowy lub cytrynowy)
  • 75 g cukru pudru
  • 200 ml wody
  • 20 sztuk moreli z kompotu z puszki
  • 450 ml syropu spod moreli
  • 4 listki żelatyny (lub 4 łyżeczki)

Jak przygotować?

  1. W misie blendera umieść ser, cukier i mascarpone. Mieszaj aż składniki uzyskają jednolitą konsystencję.

  2. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie, następnie ostudź, ale nie na tyle, aby galaretka stężała. Wymieszaj ją z masą serową.

  3. Osobno ubij śmietankę, wymieszaj z masą serową, aby nadać masie lekkości.

  4. Morele odcedź z syropu.

  5. Dno formy do ciasta (prostokątnej lub kwadratowej) wyłóż biszkoptami, ciasno jeden obok drugiego.

  6. Na biszkopty wylej masę serową, wyrównaj. Jeszcze zanim masa stężeje, ułóż na niej równo połówki moreli.

  7. W podgrzanym syropie morelowym rozpuść żelatynę. Płyn ostudź, a następnie wylej na połówki moreli. Włóż na noc do lodówki.

  8. Przed podaniem pokrój w kwadraty, ciekawe ile osób będzie myślało, że podajesz ciasto z... jajkami sadzonymi ;) ?! Smacznego!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...