Co kupić?
- 2 steki z polędwicy wołowej (po 150 g każdy)
- 4 podgotowane ziemniaki
- 300 g prawdziwków
- 100 ml białego wina
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej lub masło klarowane
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Mięso obsyp solą i pieprzem,
, około 2–3 minut z każdej strony (zależy, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć).Po tym czasie daj mięsu odpocząć, przykrywając go kawałkiem folii aluminiowej.
Na patelnię po stekach wlej odrobinę oliwy, dodaj posiekany czosnek, cebulę, przyprawy oraz
Smaż około minuty.
Zagotuj, dopraw do smaku.Ziemniaki podpiecz na patelni grillowej. Gotowe steki podawaj z ziemniakami i sosem grzybowym.
Komentarze
Zarlok
Jak chcą być Państwo wyrzuceni z MasterChefa albo dostać od kogoś kapciem to polecam przepis Pani Ani. Mianowicie punkt drugi: "Po tym czasie daj mięsu odpocząć, przykrywając go kawałkiem folii aluminiowej." Jakież było zdziwienie Pani Ani gdy jedna z uczestniczek programu przykryła mięso folią aluminiową. Została za to pożegnana z programem. https://www.youtube.com/watch?v=w6v6snzdlCs&feature=youtu.be&t=780&fbclid=IwAR2XwnIHYgsk6fXfcHSUMTEk-d4rmr_HezNvVgqX0eXlwQOad8wQSXphkRo&ab_channel=MasterChefPolska
Teraz Pani Ania sama każe Państwu przykryć steka folią. Nasuwa się pytanie. Czy Pani Ania jest hipokrytką, czy przepisy na stronie umieszcza ktoś inny?