Steki na patelni
Stek wbrew opinii nie jest mięsem trudnym w przyrządzeniu. Trzeba jedynie poznać podstawowe zasady, o których warto pamiętać w trakcie przygotowania. Dzięki temu otrzymamy idealnie wysmażony stek!

Jakie mięso nadaje się na stek?

Wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot.

W kuchni wyróżniamy cztery podstawowe stopnie wysmażenia steku:

Rare – krwisty stek, którego skórka jest chrupka, a mięso wewnątrz prawie surowe.

Medium rare – średnio krwisty stek, którego mięso delikatnie brunatnieje, zamieniając się w jaskrawoczerwony kolor.

Medium – średnio wysmażony. To stek, którego mięso jest już jędrne, a mięso brunatnawe.

Well done – całkowicie wysmażone mięso w środku.

Co przygotować?

• Patelnię – grillową, ze stali nierdzewnej, ceramiczną lub żeliwną.

• Tłuszcz, na którym będziesz smażyć mięso, musi być odpowiedni. Koniecznie zaopatrz się w olej słonecznikowy lub rzepakowy. Dobry efekt uzyskasz także, smażąc mięso na klarowanym maśle. Jeśli chcesz wykorzystać oliwę, musi to być wyłącznie oliwa rafinowana (absolutnie nie używaj oliwy extra virgin!).

• Przyprawy – sól i pieprz.

• Szczypce i łopatkę – najlepiej drewnianą.

Rozpoczynając proces smażenia, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach:

1. Mięso musi być dokładnie umyte i oczyszczone z błon.

2. Wyciągnij mięso z lodówki min. 30 minut, a najlepiej godzinę przed smażeniem. Następnie osusz mięso ręcznikiem papierowym.

3. Równomiernie posól jedną stronę mięsa. W pierwszej kolejności tę, na której będziesz smażyć.

4. Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadź tłuszcz. Poczekaj, aż będzie rozgrzany.

6. Mięso połóż delikatnie na patelni. Po wyłożeniu, nie ruszaj go. Inaczej straci aromat i będzie w środku suche. W trakcie, kiedy mięso smaży się na patelni, wytworzona zostaje chrupiąca skórka, a mięso nabiera smaku.

7. Kiedy chcesz obrócić mięso, oprósz równomiernie solą jego zewnętrzną stronę. Za pomocą szczypców lub łopatki przewróć mięso. Nie nakłuwaj go widelcem – sprawiłoby to, że straci smak i aromat.

8. Smaż mięso do takiego stopnia, jaki chcesz uzyskać.

9. Dopiero, kiedy ściągniesz mięso z patelni, dopraw je pieprzem. Odczekaj ok. 5 minut przed pokrojeniem.

Idealne wysmażenie steku wiąże się z przestrzeganiem reguł oraz unikaniem najczęstszych błędów:

• Nie smaż mięsa pod przykryciem.

• Zaraz po usmażeniu steku, nie krój go – odstaw na 5 minut. Odczekanie jest konieczne, aby soki przestały w nim wrzeć.

• Nie dodawaj pieprzu przed i w trakcie smażenia. Pieprz w połączeniu z tłuszczem i mięsem powoduje spalanie. Stek dopraw pieprzem przed samym podaniem :)

Trwa ładowanie...