ANIA STARMACH

Tarta à la pizza z pomidorami

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Tarta z pomidorami, która zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 kg różnych pomidorów (koktajlowe, żółte, malinowe, bawole serce)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (w składzie powinno być masło, nie margaryna)
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 rozbełtane jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Mozzarellę otwórz, pozbądź się zalewy, a ser przełóż na sitko i mocno odciśnij. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru wody.

  2. Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.

  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciasto, zawiń brzegi tak, aby były grubsze i zatrzymywały farsz w środku.

  4. Na ciasto wyłóż ser, dodaj pomidory, tymianek, oregano, sól pieprz.

  5. Brzegi ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem.

  6. Tartę włóż do piekarnika o temperaturze 220 stopni na 20–25 minut.

  7. Ser powinien się rozpuścić, a ciasto przyrumienić.

  8. Przed podaniem dodaj oliwki, bazylię i polej oliwą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Agata

Hmm wyszło smaczne, ale kilogram pomidorów na porcję ciasta to chyba za dużo. Wyszło bardzo wodniste, a spód się nie upiekł. Są pewnie różne opakowania ciasta francuskiego, warto określić gramaturę :)

Agnieszka

Konkurs Same Pyszności!

Tarta à la pizza z pomidorami

Mikado

Super!

Trwa ładowanie...