Co kupić?
- Ciasto
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- Masa
- 200 g mlecznej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- Dodatkowo
- bita śmietana do dekoracji
- 2 opakowania kolorowych cukierków (np. m&m's)
- 200 g ryżu, grochu lub metalowych kuleczek (potrzebne do pieczenia)
Jak przygotować?
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj posiekane masło, jajko, wodę i sól.
Ciasto wyrabiaj, aż zacznie się kleić. Uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj, podsypując je odrobiną mąki.
Przełóż ciasto do formy na tartę, przykryj papierem do pieczenia, na papier wsyp ryż, groch lub kuleczki.
Piecz 15 minut.
Po tym czasie ściągnij papier wraz z ryżem, grochem lub kuleczkami. Piecz kolejne 25 minut.
Wyciągnij blachę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę połam na małe kawałki.
Śmietanę z masłem podgrzej w rondelku.
Do śmietanki dodaj czekoladę, poczekaj 2 minuty, wymieszaj.
Masę czekoladową wylej na ostudzone ciasto.
Brzegi możesz udekorować bitą śmietaną, a środek ciasta posypać kolorowymi cukierkami (zrób to, zanim czekolada zastygnie).
Komentarze
oliwiaaa
Jaką średnice powinna mieć tortownica ?
Kasia
Konkurs Same pyszności!
Iza
Konkurs same pysznosci
Bartosz
Konkurs Same pyszności!
Renata Krawczyk
Konkurs Same pyszności!
Dominika
Konkurs Same Pyszności!
Moja córcia Rozalka zrobila dzisiaj dla mnie tort :)
Victoria
Konkurs "Same pyszności"! :)
joanna
Pani Aniu :-) Razem z niespełna 3-letnim synkiem uwielbiamy Pani przepisy! Wieczorami oglądamy zdjęcia potraw i wybieramy te, na które mamy ochotę :-) Bawimy się w kuchni z wielką radością, a tęczowa, czekoladowa tarta będzie jedną z naszych ulubionych :-) :-) :-) Konkurs Same Pyszności! Pozdrawiamy Asia i Ignaś
basia11
Bardzo ładne