Co kupić?
- Biszkopt
- 4 jajka
- 120 g drobnego cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- Krem
- 100 g mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki (30-36%)
- 100 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Jak przygotować?
- Biszkopt
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij w osobnej misce i delikatnie wymieszaj je z masą żółtkową. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasta, wyciągnij je z piekarnika, ściągnij z blachy i oderwij od papieru (należy to zrobić, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe).
Za pomocą szklanki wycinaj z biszkoptu niewielkie okręgi i odstaw je do ostygnięcia.
- Krem
Przygotuj krem: śmietankę ubij z mascarpone i dodaj cukier.
Na biszkopt wyłóż warstwę kremu, dodaj pokrojone w kostkę truskawki. Nałóż kolejny okrąg z biszkoptu, posmaruj kremem i posyp truskawkami. W taki sposób utwórz 3 piętra deseru.
Zjedz od razu lub przechowuj w lodówce.
Komentarze
MiraM
Dzień Dobry. O jakich wymiarach blaszke powinnam uzyć do przepisu.?
Artur
Podane proporcje na biszkopt sprawdzą się na dużej blaszce ?
Przepis niestety nie określa jaka ma być forma do upieczeniu biszkoptu…
12karolina34
Przepyszne???Super szybki przepis!!!
Roksana
Przepyszne! ??
Berthold-Olekszy
Konkurs same pyszności:)
Z lotu ptaka nad słodką pokusą:) Pozdrawiam!!!
Berthold-Olekszy
Konkurs Same pyszności!
Torciki z truskawkami pyszne proste w wykonaniu i bardzo efektowne, Zrobione z sercem dla Najbliższych mi osób. POLECAM pychota!!!
UwielbiajacaBeze
Dzień dobry :) Czy krem wytrzyma podczas upałów, czy lepiej utrwalić go żelatyną?
Ania Starmach
lepiej trzymać torcik w lodówce ;)
Magdalena
Chętnie wypróbuję