Co kupić?
- 200 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 170 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) + skórka z 1 pomarańczy
- Dodatkowo:
- cukier puder lub lukier do polania
Jak przygotować?
W robocie za pomocą mieszadła elastycznego utrzyj masło z cukrem.
Gdy masa się napowietrzy dodawaj na przemian: jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę, mąkę ziemniaczaną.
Gotową masę przelej do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz około 40- 50 minut w 170 stopniach.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, możesz je też udekorować plastrami pomarańczy.
Komentarze