Co kupić?
- 500 g wiśni (mogą być mrożone)
- 120 g masła
- 60 g płatków owsianych
- 60 g płatków migdałowych
- 40 g posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jak przygotować?
Wiśnie zagotuj z cukrem. Podczas gotowania wiśnie puszczą sok. Odlej do miseczki lub szklanki kilka łyżek i wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.
Sok z mąką przelej z powrotem do wiśni i zagotuj. Wiśnie powinny zyskać konsystencję kisielu. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego.
Masło wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki: płatkami owsianymi, płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami laskowymi i cukrem trzcinowym.
Powstałym ciastem posyp owoce, zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze