Co kupić?
- 2 pory
- 2 korzenie pietruszki
- 2 małe ziemniaki
- 2 cebule
- 0.5 selera
- 2 l wody
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz
- Do dekoracji
- jajka ugotowane na twardo
Jak przygotować?
Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki),
. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe,
.Gotuj około 20 minut,
, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.
Komentarze
kasiulak
a taki chrzan juz zrobiony z octem moze byc? czy raczdj świeży tylko
Iwona
Zrobiłam na próbę przed świętami, niebo w gębie, oczywiście "grzanki" z boczku robią dużą robotę, ale sama zupka też jest bardzo smaczna. W święta powtórka. Polecam