Co kupić?
- Zupa
- 1 mała dynia hokkaido (ok. 500-700 g)
- 400 ml mleka kokosowego
- 300 ml bulionu warzywnego (polecam rosół z dnia poprzedniego lub po prostu wodę)
- 4 pomidory
- Pulpeciki
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka podprażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka podprażonych pestek dyni
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- słodka papryka, ostra papryka, kurkuma
- świeża kolendra lub pietruszka
Jak przygotować?
Dodaj pokrojone w połówki pomidory i 2 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 25 minut.
Mleczko koksowe podgrzej.
. Zagotuj i zmiksuj na gładki krem.Mięso kurczaka zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa lub podziel na kawałki i zblenduj je blenderem (tylko nie blenduj za długo, aby mięso nie straciło całkiem swojej konsystencji).
Zmielone mięso wymieszaj z przyprawami, posiekanymi orzechami i pestkami dyni, tartym imbirem oraz z podsmażoną na oliwie posiekaną szalotką, całość dopraw solą i pierzem.
Do gotującej się zupy wrzucaj pojedynczo pulpeciki. Gotuj około 15 minut.
Podawaj z pietruszką lub kolendrą.
Komentarze
klaudia22
Czy mleko kokosowe można zastąpić czymś innym?
Izabela
Konkurs same pyszności
Jaczosnek
Konkurs same pyszności
Justyna
Konkurs Same Pyszności :)
joanna
Konkurs Same Pyszności!
Sandra
Konkurs Same Pyszności
Nutka
Konkurs Same Pyszności :D
Gosia
Konkurs Same Pysznosci
barbara1910
Konkurs Same pyszności!
Ella
Konkurs Same pyszności : )