Co kupić?
- 1 kg dyni hokkaido
- 200 ml śmietanki kremówki
- 150 ml białego wina
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 3 miękkie gruszki
- 3 szalotki
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- garść orzechów włoskich
- cynamon
- gałka muszkatołowa
Jak przygotować?
Olej z pestek winogron rozgrzej w rondlu o grubym dnie, podsmaż pokrojone szalotki. Dodaj dynię, a po chwili gruszki, dodaj przyprawy, a następnie wino.
Gdy większość płynu odparuje, dodaj bulion. Gotuj około 30 minut, aż dynia stanie się miękka.
Podawaj z grillowanymi płatkami migdałów i orzechami włoskimi.
Komentarze
Ulcia
Zupa jest obłędna w smaku :) Polecam!
Jago
Witam Pani Aniu, czy dodanie śmietanki kremówki jest konieczne? Może można ją czymś zastąpić albo w ogóle ominąć?
Pozdrawiam :)