Co kupić?
- 2 l bulionu drobiowego/rosołu (lub 2 udka kurczaka, seler, pietruszka)
- 2 marchewki
- 8 ziemniaków
- 8 ogórków kiszonych
- 200 ml śmietany 18% lub 12%
- 200 g ugotowanego ryżu
- 600 g żeberek wieprzowych
- koperek
- liść laurowy, ziele angielskie
Jak przygotować?
Żeberka i udka przepłucz, zalej wodą, dodaj seler, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli używasz rosołu lub bulionu, zalej żeberka bulionem. Dodaj marchewki.
Gotuj około 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu zbieraj łyżką unoszące się na powierzchni szumowiny.
Ugotowane, miękkie mięso wyciągnij i oddziel od kości. Seler i pietruszka nie będą Ci już potrzebne, natomiast marchewkę pokrój w plasterki.
. Pod koniec gotowania dodaj starte na tarce lub drobno pokrojone ogórki oraz śmietanę.
Zupę podawaj z kawałkami mięsa, marchewką, koperkiem i ryżem.
Komentarze
EdytaM
Panie Walter.p zupę ogórkową z ryżem pamiętam jeszcze z czasów przedszkolnych, a było to dość dawno temu. Niech Pan nie obraża innych (prawdziwych profesjonalistów) tylko dlatego, że wykonują coś inaczej niż Pan. Ja wolę zupę ogórkową z ziemniakami na żeberkach. A szumowiny zawsze powstają, gdyż to ścięte białko- jedno je zbierają, inni pozwalają aby opadły na dno. A każda zupa ogórkowa, jeżeli nie jest z proszku, na kostce rosołowe, i jest robiona z dobrych ogórków, jest pyszna. Bez względu czy ma ziemniaki, ryż, czy oba te składniki:)
walter.p
Ogórkowa z ziemniaki i ryżem, toż to jest profanacja kuchni polskiej! To jest kombinacja z rzędu "cebula z dżemem" dziadka Jacka! Sorry pani Anno, ale o gotowaniu nie ma pani zielonego pojęcia. Jest pani atrakcyjną kobietą, ale bardzo mierną kucharką – prawidłowo gotowany wywar mięsno – warzywny nie potrzebuje sciągania "szumowin", bo ich nie ma!
JoannaWantuch
Konkurs same pyszności! Może zupka nie wygląda jak na pani fotografii ale robiona z przepisu :) I naprawde pyszna, pozdrawiam :)