ANIA STARMACH

Zupa pomidorowa

4Ilość osób
25 minCzas przygotowania
Ania Starmach

Domowa zupa pomidorowa przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa. Szybko się ją przygotowuje i jeszcze szybciej znika ze stołu.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 l bulionu (polecam z rosołu z dnia poprzedniego)
  • 700 ml domowego przecieru pomidorowego lub 500 ml kupnej passaty pomidorowej
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 200 g ugotowanego białego ryżu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Zagotuj bulion/rosół (przeczytaj, jak przygotować). Dodaj przecier i wymieszaj.

  2. Odlej odrobinę zupy do miseczki i dodaj do niej śmietanę. Następnie zawartość miseczki wlej do zupy i pomieszaj. W ten sposób zapobiegniesz zwarzeniu się śmietany.

  3. Ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki.

Wskazówki:

Jeśli nie przepadasz za lekko kwaskowatym smakiem przecieru pomidorowego, zamień kwaśną śmietaną na śmietankę kremówkę!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Sebastian

Konkurs Same pyszności! Zupa (Krem) pomidorowa z grzankami ;)

Zupa pomidorowa

yola

Właśnie zaczynam moją przygodę z gotowaniem i jestem zachwycona Pani stroną. Wszystko jasne, przejrzyste, świetnie przedstawione. Jutro gotuję z Panią moją pierwszą pomidorową :)

Ania Starmach

Bardzo dziękuję za miłe słowa, życzę powodzenia! :)

Trwa ładowanie...