ANIA STARMACH

Faszerowane pomidory

4
Ilość osób
20 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Zapiekane pomidory to idealna propozycja na zdrowy i pożywny posiłek :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 duże pomidory (malinowe lub bawole serca)
  • 60 g kaszy kuskus
  • 1 kulka mozzarelli (około 100 g)
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki natki pietruszki

Jak przygotować?

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  2. Ostrym nożem zetnij płaskie kapelusze z pomidorów, łyżeczką wybierz miąższ do wysokiego garnka. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty przecier.

  3. Zmiksowany miąższ podgrzej.

  4. Kuskus włóż do miski, zalej podgrzanym miąższem (tak aby przykrywał kaszę na około 1 cm), przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw na 5 minut, aby kuskus napęczniał.

  5. Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią orzechy i praż 2 minuty, następnie je posiekaj.

  6. Pietruszkę posiekaj, mozzarellę pokrój na małe kawałeczki.

  7. Orzechy, natkę pietruszki i mozzarellę dodaj do kuskusu, wymieszaj.

  8. Otrzymanym farszem wypełnij wydrążone pomidory. Przykryj kapeluszami.

  9. Faszerowane pomidory przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.

  10. Podawaj na ciepło lub na zimno. Ciekawe, jak będzie Ci bardziej smakowało!

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...