ANIA STARMACH

Tarta z truskawkami

8
Ilość osób
60 min
Czas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Kruchy spód, aksamitna masa, a do tego słodkie truskawki – to absolutny hit na każdym stole!

– Ania Starmach

Co kupić?

  • Kruche ciasto
  • 200 g mąki
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Nadzienie
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml mleka
  • 500 g świeżych truskawek
  • świeża mięta

Jak przygotować?

  1. Kruche ciasto
  2. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.

  3. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.

  4. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.

  5. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru.

  6. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.

  7. Nadzienie
  8. Budynie przygotuj według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania użyj 500 ml mleka).

  9. Laskę wanilii natnij wzdłuż nożem. Przeciągnij ostrzem noża przez środek rozkrojonej wanilii i wyjmij ziarenka. Ziarenka dodaj do przygotowanego wcześniej budyniu.

  10. Kremem przykryj ostudzone ciasto. Dodaj pokrojone truskawki i świeżą miętę.

Pobierz przepis

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

basia11

Moja tarta z truskawkami

Katarzyna

Konkurs Same Pyszności!
Ciasto i krem z Pani przepisu, a owoce wybierał synuś, który nie może się doczekać, kiedy wypróbuje przepisy z Pani nowej książki. Pozdrawiamy

anita86

Konkurs Same pyszności!

Justyna

Konkurs Same pyszności!
tarta obłędna. niestety miałam na nią taki apetyt, że truskawy wpadły w całości

martyna_17

Konkurs Same pyszności!

Mosytek

Konkurs Same pyszności

Paulina

Wyszła przepyszna. Ciasto kruche z Pani przepisu wyszło idealnie. Polałam tartę dodatkowo cieniutką warstwą galaretki.

Iza

Kruche ciasto idealne! Niestety mam problem z budynkiem, wychodzi strasznie mączny w smaku :-( da się coś z tym zrobić?

Ania Starmach

wybierz budyń dobrej jakosci lub przygotuj go samodzielnie! wtedy wychodzi najlepszy ;)

Ksawery

Truskawek już nie było więc użyłem czarną porzeczkę i borówkę 😃 wyszło pysznie! chyba ! Mamusia po powrocie do domu nie mogła uwierzyć😉😂 jest przeszczęśliwa 😃pozdrawiam

iwonaw74

a mi budyń wyszedł zbyt płynny; raczej nie przypomina kremu ;)

Ania Starmach

a na pewno użyłaś dobrych proporcji mleka? tzn 2 razy mniej niż na to wskazuje opakowanie? Weź też pod uwagę, ze budyń gęstnieje gdy stygnie, następnym razem ostudź go zanim wylejesz na spód, to powinno pomóc ;) pozdrawiam ;)

Trwa ładowanie...