Co kupić?
- 4 szt filetów z karpia (lub 4 dzwonka)
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- Sos bakaliowy
- 100 ml śmietanki kremówki
- 60 ml białego wina
- 80 g orzechów włoskich
- 40 g migdałów w słupkach
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki miodu
- 1 gałązka rozmarynu
Jak przygotować?
Karpia posyp solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle (przepis na masło klarowane znajdziesz tutaj).
Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10–12 minut.
- Sos bakaliowy
Przygotuj sos bakaliowy: zioła drobno posiekaj. Użyj patelni po rybie, podpraż na niej orzechy i migdały.
Po kilku minutach dodaj białe wino, zioła, miód.
Gdy wino zmniejszy swoją objętość o połowę, dodaj śmietankę, zagotuj.
Upieczonego karpia podawaj z sosem bakaliowym.
Komentarze
A.Me_Ba
Najlepszy karp jakiego jadłam! Nigdy nie lubiłam karpia i zmuszałam się do jedzenia go, żeby tradycji wigilijnej stało się za dość. Odkąd przygotowałam karpia według przepisu Pani Ani, stał się on jedną z ulubionych potraw wigilijnych całej rodziny!
walter.p
To ciekawe jest ! Ze przygotowałaś karpia już jeden dzień przed wigilą i tak ci smakował! ;=))