Co kupić?
- Semifreddo
- 500 ml śmietanki kremówki (30-36%)
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 8 małych bezików
- 1 szklanka orzechów (do wyboru: włoskie, laskowe, nerkowca, migdały itp.)
- Sos karmelowy
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka masła
Jak przygotować?
- Semifreddo
Orzechy podpraż na patelni, a beziki pokrusz.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną masę.
W osobnej misce ubij śmietankę. Ze śmietaną wymieszaj żółtka i połącz je z białkami. Dodaj orzechy i beziki. Wymieszaj.
Masę przełóż do foremki (np. keksówki) wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj przez noc w zamrażarce.
Tuż przed podaniem zanurz foremkę z semifreddo w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie Ci je wyciągnąć.
Deser podawaj z ciepłym sosem.
- Sos karmelowy
Gotuj wodę z cukrem do otrzymania pięknego koloru karmelu. Ściągnij garnek z ognia, dodaj śmietankę i masło. Podgrzewaj chwilkę na małym ogniu cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji sosu. Jeśli w sosie są grudki, to przelej go przez sitko. (poradę, jak przygotować karmel, znajdziesz również tutaj).
Komentarze
onaiwona
Dzis deser był w dzień dobry TVN i tam zostal włożony do zamrażalnika.
alexis
Niestety, mi też nie zastygło :( Kremówka ubita na sztywno. Tak samo białka. Całą noc wstawione do lodówki. I klapa :(
onaiwona
trzeba deser schłodzić w zamrażalniku
Malaika84
Zrobiłam wczoraj i tak jak się spodziewałam, klapa :( kremowka ubita przecież nawet po schlodzeniu jest miękka, a białka same ani żółtka jej nie usztywnia. Wszystko podchodzi wodą i można jeść łyżką z foremki. Bardzo mi zależy, żeby dobrze zrobić ten deser, pomóżcie co mogłam zrobić źle?
Malaika84
Zrobiłam wczoraj i tak jak
Aśka
Konkurs Same pyszności!
i drugie zdjęcie z sosem! :)
Aśka
Konkurs Same pyszności!
Polecam przepis! deser jest znakomity! Mój Luby się w nim zakochał i co chwilę pyta kiedy go znowu zrobię! :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała – tu rodzynki! :) Zdjęcie nie są najlepszej jakości, ale deser jest CUDNY! :)