Co kupić?
- Beza
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 400 g ulubionych owoców: wiśni, malin itp.
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
Jak przygotować?
- Beza
Białka ubijaj mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i szczyptę soli.
Ubite białka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, staraj się otrzymać formę okręgu.
Piekarnik nastaw na 175 stopni, zaraz po włożeniu bezy zmniejsz na 150 stopni i piecz przez 90 minut. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Krem
Aby przygotować krem, ubij śmietankę, dodaj mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder.
Na ostudzony spód bezowy wyłóż krem, całość udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze
Anna123
Korzystałam z tego przepisu i się zawiodłam. Stosowałam się do zaleceń z przepisu jednak przy podanych stopniach beza z wierzchu się spaliła a w środku była surowa.
Filemon
Ostatnio moja beza była jak krówka ciagutka, nie można było jej pokroić i jeść. Z jakiego powodu beza robi się ciągnąca?
Anna123
U mnie tez się taka zrobiła, tylko u mnie była surową jeszcze w środku po czasie pieczenia i ostudzenia
Filemon
Cześć, dlaczego moja beza bardzo pęka, zwłaszcza z brzegu i to źle wygląda?
romadolci
Zrobiłam! Przepyszna beza polecam
flyordie
Na którym poziomie piekarnika umieścić blaszkę z bezą?
iwonawerra
Mam pytanie czy bezę pieczęcie z termoobiegiem czy bez i czy temperatura ma być taka sama
kami
Studzimy po wyłączeniu w piekarniku zamkniętym? Właśnie robię:)
krystynakiendorowicz
Dzisiaj wlasnie pieke pierwszy raz
Karolina_kmin
Czy piekarnik ma być nastawiona na góra dół ?
Aniatoja
jaka to śmietanka kremówka ile procent?