ANIA STARMACH

Beziki czekoladowe

10Ilość osób
90 minCzas przygotowania
Wspomóż się robotem
Bezglutenowe
Bez laktozy
Wegetariańskie
Ania Starmach

Małe beziki mogą być słodkim deserem samym w sobie lub piękną dekoracją na torcie. Spróbuj! :)

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 3 białka
  • 130 g cukru
  • Szczypta soli
  • 80 g gorzkiej czekolady

Jak przygotować?

  1. Białka ubijaj w robocie planetarnym za pomocą trzepaczki.

  2. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i zacznij wsypywać partiami cukier. Ubijaj do momentu, aż cukier całkowicie rozpuści się w białkach.

  3. Gorzką czekoladę połam na kawałki, rozpuść delikatnie podgrzewając misę robota planetarnego do 60 stopni lub ustaw program roztapiania czekolady. Możesz też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

  4. Do białek cienkim strumieniem wlewaj czekoladę i wymieszaj już ręcznie dosłownie dwa razy. Masa ma być dwukolorowa.

  5. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką.

  6. Delikatnie nakładaj niewielkie porcje masy na blachę z papierem do pieczenia.

  7. Beziki piecz 50-60 minut w temperaturze 110 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...