Co kupić?
- 3 białka
- 130 g cukru
- Szczypta soli
- 80 g gorzkiej czekolady
Jak przygotować?
Białka ubijaj w robocie planetarnym za pomocą trzepaczki.
Pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli i zacznij wsypywać partiami cukier. Ubijaj do momentu, aż cukier całkowicie rozpuści się w białkach.
Gorzką czekoladę połam na kawałki, rozpuść delikatnie podgrzewając misę robota planetarnego do 60 stopni lub ustaw program roztapiania czekolady. Możesz też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Do białek cienkim strumieniem wlewaj czekoladę i wymieszaj już ręcznie dosłownie dwa razy. Masa ma być dwukolorowa.
Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z końcówka gwiazdką.
Delikatnie nakładaj niewielkie porcje masy na blachę z papierem do pieczenia.
Beziki piecz 50-60 minut w temperaturze 110 stopni.
Komentarze