Co kupić?
- Ciasto
- 300 g przesianej mąki
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- Nadzienie
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g białego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz
Jak przygotować?
Powoli wlewaj wodę, łącząc ją z mąką. Ciasto zagniataj, aż przestanie przyklejać się do dłoni.
Ciasto wałkuj cienko,
, na środku każdego okręgu nakładaj łyżką porcję farszu., przekładaj na tackę posypaną mąką.
Gotuj w osolonym wrzątku 3-5 minut.
Podawaj ze skwarkami, przysmażoną cebulką, śmietaną lub koperkiem.
Komentarze
janek3501
Przypominają smakiem moje ulubione pierogi z restauracji w Szczecinie – Spiżarni Szczecińskiej. Jak ktoś ma okazje to polecam spróbować! https://spizarniaszczecinska.pl/
Andrew1970
Ja polecam pierogi marki soodi mrożone najwyższa jakość produktu i duża ilość smaków polecam!
Lukaszkowalczyk
Drogą Aniu.
Masz super przepisy ale ruskie….Wybacz ,ale jeśli mógłbym poprawić ten przepis?
Ser ziemniaki (stosunek 70/30)cebula boczek(podsmażane + cebula surowa i podsmażana 50/50) sól i pieprz.Wyrabiasz lekko do połączenia składników,ale tak aby się za bardzo nie rozpadły.Mają być kawałki sera i ziemniaków.
Oto przepis na ruskie.
Ciasto mąka woda gorąca na skraju poparzenia sól i dużą łycha masła.
Ten przepis dostałem od starowinki że Lwowa.Powiedziała mi jedną rzecz.Mielony farsz w ruskich to profanacja.Wyrabia się tylko i wyłącznie rękami.Spróbuj i oceń.
Pozdrawiam serdecznie
Natkaxoxo
pierwsze pierogi jakie ulepiłam, wyszły pyszne! (ok. 25 sztuk)
izabelapiegza
Ile dokładnie soli i pieprzu w orzeliczeniu na łyżeczki ?:) no zawsze mam z tym problem ile dodać
Marysia
Coś pysznego! Ciasto mięciutkie, farsz po prostu przepyszny! ♥️
Moni
pierwszy raz w zyciu robilismy pierogi i jakie pyszne :D a zabawa dla calej rodziny :D
Alicja
Czy mogę wiedzieć ile pierogów wyszło z tego przepisu?
Sonatina
☺