Co kupić?
- 700 g mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina)
- 2 bakłażany
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oregano
- cynamon
- 0.5 szklanki czerwonego wina
- Sos beszamelowy
- 500 ml mleka
- 30 g masła
- 30 g mąki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Jak przygotować?
, odstaw na 15 minut, po tym czasie bakłażany umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
lub podpiecz w piekarniku.
Czosnek, cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano i szczyptę cynamonu.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika.
Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
angelikagulatowska
Petarda!!! Danie przepyszne i łatwe, nic dodać, nic ująć – polecam ?
Klaus64
Zgadzam się w 100 % z Panem Angusem67. Super przepis, Musaka pychota !!!!!!!! :)
angus67
Super przepis!!! Proporcje beszamelu po prostu bajka.Moje nastolatki przepadają za tym daniem.Pozdrawiam?
katarzynabrozda
Czy ta wersja musaki jest bardzo 'plynna' zaraz po przyrządzeniu ? Czy jest sposób żeby ją zagęścić czy najlepiej po prostu odczekac ?
Angelika
Dzień dobry. :)
jakie to powinno być wino? wytrawne?
Anekaa
Dziś na obiad musaka ;-) do roboty