ANIA STARMACH

Placuszki z cukinii

2Ilość osób
15 minCzas przygotowania
Wegetariańskie
Ania Starmach

Chrupiące placuszki podane z jogurtem i koperkiem to pomysł na wyjątkowo smaczny obiad.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 2 cukinie
  • 80 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 jogurt naturalny
  • koperek
  • olej do smażenia
  • duża szczypta soli

Jak przygotować?

  1. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski.

  2. Do cukinii dodaj rozbełtane jajko, sól, stopniowo dodawaj mąkę.

  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, cukiniowe ciasto nakładaj łyżką.

  4. Smaż około 2 minuty z każdej strony.

  5. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

  6. Placuszki podawaj z łyżką jogurtu i koperkiem.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

basia.eu@onet.eu

ile u Pani ważą 2 cukinie? mam takie z ogródka po 1 kg. Zastanawiam się czy jedna to nie za dużo, bo przecież będą się rozpadać

grzechugotuje.blogspot.com

Tutaj moje placuszki, przepis znajduje się na stronie grzechugotuje.blogspot.com

Placuszki z cukinii

Ewa

Zrobiłam placki i wyszły naprawdę pyszne ? Dawno temu jadłam to danie w restauracji A.Kręglickiej, ale nigdy nie udało mi się osiągnąć zamierzonego efektu. Ten przepis jest świetny i wreszcie po latach mi się udało ?

OlaB

Pani Aniu , co zrobiłam nie tak, że placuszków nie mogłam przewrócić, rozsypywały się?

Ladygabi

Pozwolę sobie odpowiedzieć Cukinia zawiera sporo wody i puszcza ja po dodaniu soli. Placki trzeba smażyć zaraz po połączeniu składników albo też specjalnie odczekać chociaż 5 minut i odcisnąć sok z masy. Wtedy placuszki nie będą się rozpadać.

ewakasprzak

Moje też się rozsypywały ,dodawałam mąki i też nie mogłam ich przewrócić

dominika123

Placuszki są przepyszne już je raz robiłam. Jutro również zamierzam zrobić

Trwa ładowanie...