ANIA STARMACH

Steki z kalafiora

4Ilość osób
30 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

To bardzo smakowita propozycja podania kalafiora z ziołową bułką tartą.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 średni kalafior
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • Ziołowa bułka tarta:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka pietruszki

Jak przygotować?

  1. Kalafiora pokrój na grube 2-3 centymetrowe plastry (najlepiej nadaje się do tego środkowa część kalafiora).

  2. Plastry kalafiora posmaruj oliwą, posyp solą.

  3. Smaż na patelni, najlepiej grillowej około 2 minuty z każdej strony.

  4. Podsmażone steki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  5. Włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut, kalafiora przewróć i piecz kolejne 10 minut.

  6. Pestki słonecznika i dyni podpraż na patelni, zioła posiekaj.

  7. Na niewielkiej patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, podsmażaj aż ta się zarumieni.

  8. Bułkę tartą wymieszaj z pestkami i ziołami.

  9. Gotowe steki podawaj z ziołową bułka tartą.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.
Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu.
Trwa ładowanie...