ANIA STARMACH

Falafel

2Ilość osób
45 minCzas przygotowania
Bez laktozy
Fit
Wegetariańskie
Ania Starmach

Wegański przysmak dla miłośników zdrowej kuchni.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 1 szklanka namoczonej przez noc ciecierzycy
  • 3 marchewki
  • 4 chlebki pita
  • 0.5 małej cebuli
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża szczypta kuminu
  • 1 garść kiełków (rzeżuchy, rzodkiewki, buraka)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Marchewki obierz (lub dokładnie wyszoruj), przekrój na połówki, skrop oliwą z oliwek.

  2. Dodaj tymianek i sól, włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 30 minut.

  3. Namoczoną ciecierzycę wrzuć do miski robota kuchennego, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny, sól, pieprz, całość zmiksuj.

  4. Z masy lep małe kuleczki, obtaczaj je w bułce tartej, smaż na oleju na złoty kolor.

  5. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub na patelni, nafaszeruj falafelami, marchewką, dodaj kiełki, skrop oliwą!

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Małgorzata

Aniu, robiłam już te falafele kilka razy i za każdym razem rozpadały mi się na patelni, a raczej rozpływały. Czy może być to wina ciecierzycy z zalewy, moczonej przez noc, jak jest podane w przepisie? Danie jest przepyszne, tylko chce takie falafele, jak z Twojego zdjęcia :)

kessi8529

robilam ostatnio falafel, tylko nie zrobilam z chlebkiem pita, zamiast tego zrobilam ugrillowane kotleciki wolowe w aromatycznej, arabskiej mieszance przypraw. Fajna kolacja mi z tego wyszla. :)

Trwa ładowanie...