Co kupić?
- 7 gruszek
- pół łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z połowy cytryny
- 0.5 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła pokrojonego
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
Jak przygotować?
Gruszki obierz, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych.
Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj cukier, podgrzewaj do uzyskania jasnozłotego karmelu. Następnie dodaj skórkę cytrynową i cynamon.
Gruszki razem z karmelem przełóż na dno formy do tarty.
- Ciasto kruche
Aby przygotować ciasto, wymieszaj (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego) wszystkie składniki. Ważne, aby masło było zimne i pokrojone w niewielkie kawałki.
Tartę włóż na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni.
Po upieczeniu odczekaj 10 minut.
Komentarze
julesDD
polecam taką wersję z wanilią i amaretto : https://www.jamieoliver.com/recipes/desserts/tutti-frutti-pear-tarte-tatin
katarzyna olszyna
Niestety ale wyszło mi masło maślane ? wszystko robiłam krok po kroku zgodnie z przepisem . Tarta wyszła ociekająca masłem i cukrem . Jestem zawiedziona ?