Co kupić?
- Pierniczki (ok. 40 sztuk):
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie powinna mieć: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
- 1 łyżka chlorelli Purella
- 1 łyżka moringi Purella
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować?
- Pierniczki:
Miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem.
Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy, moringę i chlorellę.
Ciasto szybko zagnieć i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Wykrawaj pierniczki.
Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.
Lukier:
Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzej. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.
Komentarze