Jak przechowywać wino?
Każdy miłośnik wina marzy o własnej piwniczce z winami. Nie wierzę, że widząc na zdjęciu sklepione, przepastne piwnice zapełnione beczkami i stojakami z winami, nie wzdychasz z zazdrości i nie sprawdzasz w internecie cen tanich lotów w okolice Bordeaux albo Toskanii. A potem nieśmiało zerkasz na swój winny magazyn i zastanawiasz się, czy aby na pewno Twoje wina są w odpowiedni sposób przechowywane. O czym warto pamiętać?
Najważniejsza zasada, którą musisz zapamiętać: tylko 1% win dostępnych na rynku można przechowywać latami, ponad 90% butelek należy spożyć w przeciągu roku. Jasne, że warto zostawić sobie ciekawsze wino na wyjątkowe okazje, ale niech to będą wydarzenia w najbliższej przyszłości, a nie 18 urodziny wnuczki, której jeszcze nie masz.
Wina przechowujemy w pozycji poziomej, dzięki temu korek ma przez cały czas kontakt z trunkiem, a to zapobiega jego wysychaniu. Wysuszony korek nie chroni wina przed niebezpieczną w tym przypadku obecnością tlenu w butelce, a ten powoduje wady wina, czyli pozbawia je walorów smakowych i zapachowych.
Tylko stała temperatura przechowywania wina chroni je przed zepsuciem. Najlepiej trzymać je w zaciemnionej, chłodnej piwniczce. Ponieważ jednak niewielu z nas dysponuje filmowymi chateux na wyłączność, warto znaleźć inne, skuteczne rozwiązanie. Dobrze jest zaopatrzyć się w chłodziarkę do wina. Zapewnia ona stałą temperaturę, ogranicza dostęp światła, a butelki znajdują się w niej w poziomej pozycji. Innym rozwiązaniem jest zakup stojaka na wina, który umieścisz w odpowiednim miejscu w mieszkaniu – unikaj bezpośredniej obecności kaloryferów, piekarnika i przeciągów! Najgorsza możliwa lokalizacja to kuchnia – uwierz, nie ma drugiego miejsca w Twoim domu, w którym temperatura zmieniałaby się tak często.
Dla wina maksymalna temperatura przechowywania to 21 stopni Celsjusza, powyżej tej granicy wino zaczyna się psuć, a następnie w okolicy 28 stopni „gotować”, traci aromaty i smak! Minusowe temperatury również negatywnie wpływają na walory wina. Najbardziej optymalna temperatura przechowywania wina to 10–14 stopni, zapewnia dobrą i stałą jakość wina, a przy tym przed podaniem łatwo przygotować je do spożycia – odpowiednio ochłodzić lub poczekać, aż nieco się ogrzeje.
Przechowując wino, unikaj bezpośredniego kontaktu z silnym światłem (zarówno sztucznym, jak i naturalnym!). Światło niepotrzebnie nagrzewa wino, może powodować uwolnienie się nieprzyjemnych smaków, a dodatkowo sztucznie przyspiesza proces starzenia wina, który wcale nie jest pożądany. Pamiętaj o tym w domu, ale i w sklepie – często w dyskontach czy marketach na półce stoją wyeksponowane butelki wina, a za nimi w ciemnym kartonie leżą pozostałe butelki. Zawsze sięgaj po te drugie!
Postaraj się przechowywać wino w spokojnym, cichym miejscu. Wszelkiego rodzaju wstrząsy i wibracje mogą zniszczyć strukturę wina.
Czasami musisz przechować otwarte wino. Taką butelkę należy zawsze chować do lodówki i koniecznie jak najszczelniej ją zamknąć. Najprostszym, ale nie najlepszym rozwiązaniem jest ponowne włożenie do szyjki butelki korka. Dużo lepszym pomysłem będzie jednak zaopatrzenie się w pompkę próżniową – wypompowuje ona powietrze z pustej przestrzeni butelki, a specjalny gumowy korek uniemożliwia ponowne dostanie się tlenu do jej wnętrza. Tak zabezpieczone wino możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale nie dłużej niż tydzień.
Komentarze