Wyzwanie oszczędzanie – oszczędzaj w swojej kuchni!
OSZCZĘDZANIE W KUCHNI – czyli jak nie marnować jedzenia? Poznaj skuteczne sposoby na mądre i oszczędne kupowanie i gotowanie!
Jestem osobą oszczędną, bardzo lubię w sobie tę cechę i staram się ją pielęgnować. Dzisiaj chciałabym i Was do oszczędności namówić. Oszczędzanie w kuchni to nic innego jak niemarnowanie, czyli ostatnio bardzo modne życie w duchu #zerowaste.
Rzucam Wam zatem wyzwanie: #wyzwanieoszczędzanie !
Czas skończyć lub przynajmniej znacząco ograniczyć wyrzucanie jedzenia. Wiecie, że rocznie marnujemy ok. 9 mln ton żywności? Możemy to zmienić, a te olbrzymie liczby zmniejszyć. A wszystko to małymi krokami, powoli zmieniając nasze nawyki i przyzwyczajenia.
Teraz kilka rad JAK NIE MARNOWAĆ i być oszczędnym w kuchni
1. Oszczędne kupowanie. Mamy tendencje do kupowania zbyt dużej ilości produktów, często wkładamy rzeczy do koszyka sklepowego pod wpływem impulsu, warto więc zmienić swoje przyzwyczajenia i na zakupy zacząć chodzić z listą zakupów. Tylko jak taką listę stworzyć? Skąd wiadomo czego będziemy w ciągu kilku następnych dni/tygodni potrzebowali? I tu przechodzimy płynnie do kolejnego punktu.
2. Planowanie posiłków. Na pewno każdy z Was ma swoje ulubione dania, preferowane pozycje mają też na pewnie domownicy. Są potrawy, które lubicie gotować, i takie które pojawiają się u Was często. Wystarczy że spiszecie sobie właśnie te dania, dodacie kilka, które chcielibyście wypróbować (albo nie) i później wystarczy dopasować danie do dnia i tygodniowy/miesięczny jadłospis gotowy. A mając jadłospis można stworzyć listę zakupów – patrz punkt pierwszy ;)
3. Wykorzystaj produkty z Twojej kuchni. Trzeba oczywiście być świadomym tego, że nikt nie jest idealny, ciężko coś zaplanować co do grama i co do centymetra. Więc co jeśli w domu mamy za dużo produktów, które zaraz przestaną być zdatne do jedzenia? Możemy zaprosić gości! ;) Metoda skuteczna i przyjemna, choć nie zawsze wykonalna, na szczęście nie jedyna.
4. Domowe przetwory. Prawie wszystkie warzywa i owoce nadają się do mrożenia, kolejną prostą metodą jest przygotowanie kiszonek i przetworów, pomysły na nie znajdziesz na mojej stronie ;)
5. Przechowywanie żywności. Kolejnym wartym poruszenia tematem są produkty o długiej dacie ważności, takie jak kasza, ryż, puszki, zioła i mąki. Leżą one w szafce miesiącami, czasem latami, na tzw. czarna godzinę. I gdy stają się potrzebne, często przestają być ważne. Istotne więc, aby do spiżarni regularnie zaglądać i regularnie sprawdzać daty ważności. Produkty wymagające spożycia kładźcie na linii wzroku i najlepiej pomyślcie o daniu z ich użyciem w Waszym kolejnym jadłospisie.
6. Przegląd lodówki. Podobne zasady tyczą się lodówki, otwarty jogurt czy śmietana nie powinny lądować na samym jej końcu, gdzie niedostrzeżone niszczeją. Jeśli zamrażasz produkty pamiętaj, aby zawsze je opisać wraz z datą!
7. Lokalna kuchnia sezonowa. Dużo ostatnio mówi się o sezonowości i lokalności. To dwa hasła, które są dobre dla naszej planety, dla naszego podniebienia, ale też dla naszego portfela. Pamiętaj, że produkty są najtańsze w szczycie swojego sezonu. Po truskawki sięgaj wiec w maju, po maliny w sierpniu, a dynia jest najlepsza i najtańsza w październiku i listopadzie. Tak, ja też lubię mango i kokosy, ale czasem dojrzałe chrupiące jabłko jest znacznie lepsze i tańsze od nierzadko twardego mango ;)
Podzieliłam się z Wami zasadami, które ja staram się cały czas stosować. Nie zawsze wszystko mi wychodzi, ale z roku na rok marnuję coraz mniej, i takich postępów i Wam życzę! Zapraszam Was wszystkich do podjęcia wyzwania na oszczędzanie w kuchni #WyzwanieOszczędzanie!
A jakie są Wasze patenty na oszczędzanie i nie marnowanie jedzenia w kuchni?
Czekam na nie w komentarzach i zachęcam do odwiedzenia super grupy Crédit Agricole na Facebooku: www.facebook.com/groups/wyzwanieoszczedzanie
Grupa zawiera masę przydatnych patentów na oszczędzanie ;)
Komentarze