ANIA STARMACH

Bakłażan z parmezanem

4Ilość osób
50 minCzas przygotowania
Bezglutenowe
Wegetariańskie
Ania Starmach

Doskonała zapiekanka, która przekona do bakłażana nawet jego największych przeciwników.

– Ania Starmach

Co kupić?

  • 4 bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 80 g parmezanu
  • 250 g mozzarelli
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • liść laurowy
  • kilka gałązek oregano i tymianku
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Jak przygotować?

  1. Bakłażany pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, opłucz i odsącz na ręczniku papierowym.

  2. Plastry ułóż na blasze do pieczenia, skrop obficie oliwą i włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill.

  3. Czosnek i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie, dodaj passatę i zioła, gotuj na małym ogniu.

  4. Mozarellę pokrój na plastry, parmezan zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  5. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie bakłażany, mozzarellę sos, parmezan. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

MagdalenaStachowicz

Dziś zrobiłam i jest przepyszne, przepis zostaje że mną jako sprawdzony i pyszny!! Dziękuję Pani Aniu za takie potrawy.

Trwa ładowanie...